Informatie Reuzengebergte

Het Reuzengebergte: hoogst, sneeuwrijk, meest bezocht

Het Reuzengebergte is het hoogste, meest bezochte en ook het interessantste gebergte van de Tsjechische Republiek. Het eigenlijke Reuzengebergte, dat van grote betekenis is, beslaat een relatief klein oppervlak en loopt over een lengte van ongeveer 36 kilometer van Harrachov in het noordwesten via Zaclér naar het oosten.

Het Reuzengebergte: Nationaal Park

Ondanks de betrekkelijk grote bevolkingsdichtheid is vrijwel het gehele gebied dankzij de buitengewone kwaliteit van de natuur al in 1963 uitgeroepen tot nationaal park.

Het Reuzengebergte: sneeuwzeker, veel skigebieden

De uitstekende sneeuwomstandigheden en de gemakkelijke bereikbaarheid zijn samen met talrijke uitstekende terreinen voor skiën en langlaufen de belangrijkste redenen, waarom tegenwoordig de centra van het Reuzengebergte gemiddeld genomen de overige berggebieden van de Tsjechische Republiek voorbijstreven en door de kwaliteit en de variatie van de toeristische diensten niet achterblijven bij de bekendste skicentra van het Alpengebied. De grote en bonte keuze aan skicentra in het Reuzengebergte en het uitgestrekte voorgebergte biedt onuitputtelijke mogelijkheden om een keuze te maken op grond van grootte, voorzieningen, gewenste terreinen of prijsniveau van de verschafte diensten.

Het Reuzengebergte: ski- en langlauftochten

Skiërs - langlaufers vinden ideale mogelijkheden voor het maken van skitochten op de grootste hoogtes van de kammen en hoogvlaktes van het Reuzengebergte, waar bergweides afgewisseld worden met bergdennen en veengebieden. Die maken prachtige vergezichten over het landschap mogelijk.

Het Reuzengebergte: het weer is wisselvallig

Aan de andere kant zijn de toeristen hier blootgesteld aan de veelvoorkomende nukken van het wisselvallige weer. Ook daarom zijn de professioneel bewerkte skigebieden op de berghellingen en in de bergdalen, die overwegend beschermd worden door bos aantrekkelijk.

Het Reuzengebergte: de skigebieden top 5

Onder de skigebieden neemt Spindleruv Mlyn een voorname plaats in, dat door de atmosfeer en het spectrum van de begeleidende voorzieningen Harrachov naar de kroon steekt, evenals Rokytnice nad .lizerou door de lengte, afwisseling en kwaliteit van de skipistes. Het vijftal grootste centra in het Reuzengebergte worden vervolgens aangevuld door Janské lázne en Pec pod Snézkou.

Het Reuzengebergte: de toegangspoort Vrchlabi

De toegangspoort tot het centrale gedeelte van het Reuzengebergte is Vrchlabi met enkele skiliften, die zich meteen aan de rand van de stad bevinden. Vanaf het randgedeelte van Vrchlabi, Herlikovice, is het gebied op de hellingen van de berg Zaly toegankelijk. De kam ertegenover biedt in de gemeente Strázne enkele middellange skiliften en een andere mogelijkheid tot het beoefenen van skitoerisme.

Het gemoedelijke Benecko kan bogen op uitstekende loipes, die aansluiting bieden op de wedstrijdtracé's van Horni Misecky, evenals enkele skipistes met verschillende moeilijkheidsgraad. Ook het skigebied Aldrov en de enkele omliggende skiliften in de gemeente Vitkovice munten uit door kleinschaligheid.

Het Reuzengebergte: oostzijde

Aan de oostelijke zijde van het Reuzengebergte mag men behalve Zacler niet de grensgemeente Horni Malá Llpa vergeten, die behalve kenners op het gebied van het skitoerisme vooral minder veeleisende afdalingsskiërs tevreden stelt, en dat door een gevarieerd aanbod aan een groter aantal skiliften en gemakkelijkere skipistes die voor het overgrote deel gemiddeld van lengte zijn.

ln het bijna gehele oostelijke gedeelte van het Reuzengebergte kan men gratis gebruik maken van skibussen, waarmee men ook andere, zich snel ontwikkelende kleinere centra kan bereiken, en waartoe zonder twijfel ook Cerny Dul of Mladé Buky behoren, waar dagelijks het populaire avondskiën plaatsvindt.